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Clearance for Suspended Ceiling Penetrations in Earthquake Areas 

Question: 
 
I am going nuts trying to find the section in the building code that requires a large 
clearance around a sprinkler head escutcheons in a category D or higher 
classification. Can you point me in the right direction? 

Answer: 

 
The rule is actually in ASCE 7, which is referenced by the building code. The 
2002 edition of ASCE 7 is referenced in the 2003 IBC, and the 2005 edition of 
ASCE 7 is referenced in the 2006 IBC. In the 2002 edition, Section 9.6.2.6.2.1 
requires ¼-inch (6 mm) clearance on all sides of sprinkler and other ceiling 
penetrations through suspended ceilings in Seismic Design Category C and 
Section 9.6.2.6.2.2 requires a 2-inch (50 mm) oversize ring, sleeve or adapter 
through the ceiling tile to allow for free movement of at least 1 inch (25 mm) in all 
horizontal directions in Seismic Design Categories D, E, and F. In the 2005 
edition there is no mention of the 1/4-inch requirement for Seismic Design 
Category C, but the 2-inch requirement for Seismic Design Categories D through 
F appears in Section 13.5.6.2.2. 

In both editions there are some alternatives to the 2-inch clearance. One 
exception is where rigid braces to be used to limit lateral deflections, although 
NFPA 13 requires that only 2-1/2-inch and larger sprinkler branch lines be 
provided with lateral bracing. Another alternative is to have the suspended ceiling 
engineered to move with the sprinkler system. A third alternative is to provide 
each sprinkler drop with a swing joint capable of accommodating the 1-inch free 
movement in all horizontal directions, which is increasingly being met through the 
use of flexible sprinkler drops.  

ASCE 7 is somewhat confusing in that it references an A through F classification 
system for site class (soil types) as well as Seismic Design Categories. It is 
important to note that the ceiling penetration clearance requirements relate to the 
overall Seismic Design Category classifications D through F, not the site soil 
classifications D through F. 

 
 


